Rostlinné oleje

Rostlinné oleje
Rostlinné oleje

Bambucké máslo

Bambucké máslo je tuk extrahovaný ze semen stromu máslovníku afrického (Vitellaria paradoxa, syn. Butyrospermum parkii) z čeledi zapotovitých, který roste převážně v subsaharské Africe v pásu savan. 

Brutnákový olej

Brutnákový olej má řadu výhod. Je to jeden z nejlepších zdrojů kyseliny gama-linolenové (známá jako GLA). GLA je omega 6 mastná kyselina, kterou tělo dokáže přeměnit na prostaglandin E1 (PGE1), který má protizánětlivé účinky. Brutnákový olej je využíván pro zdraví vlasů a pokožky.
Brutnákový olej proniká hluboko do pokožky a pomáhá obnovovat vnitřní vrstvy buněk. Je to nejlepší zdroj gama-linolenové kyseliny (GLA). GLA je doporučována odborníky na ekzém. Brutnákový olej dobře hydratuje pokožku, zbavuje ji suchosti, svědění a zároveň ji léčí.

Sacha Inchi olej

Sacha Inchi je popínavá rostlina původem z jihoamerické Amazonie. Dorůstá až do výšky 2 m a rostou na ní jasně zelené plody ve tvaru šesticípé hvězdy, které postupně během zrání hnědnou. Plody skrývají semena - ořechy, které jsou jedlé a jsou zdrojem obrovských množství nenasycených mastných kyselin. Tyto kyseliny nedokáže lidský organizmus vyrobit sám, přitom se však podílejí na celé řadě zásadních procesů probíhajících v těle. Olej je za studena lisovaný s vynikající stravitelností 96%.

Kokosový olej

Kokosový olej je rostlinný olej získávaný z kopry, jader zralých kokosových ořechů sklízených z kokosové palmy (Cocos nucifera). V tropech je po celé generace hlavním zdrojem tuku ve výživě milionů lidí. Má různé uplatnění v potravinářství, medicíně a průmyslu.
Kokosový olej je bohatý na antioxidanty a mastné kyseliny, které dokáží proniknout hluboko do pokožky. Jeho využití v kosmetice je opravdu široké. Lze jej použína na na suchou pleť, bolestivé bradavky, opruzeniny, popraskané rty, odličování, vlasy, holení nebo prevenci proti striím. 

Olej z meruňkových jader

Mezi jeho největší pozitiva patří zejména obsah více vitaminů skupiny B. K tomu ještě připočítejte A, C a F, které připravují unikátní koktejl nejen pro naše zdraví, ale i pro krásu. Užívat se může vnitřně, když povzbuzuje obnovu pleťových buněk, ale používá se i na vnější potřeby, když přináší úlevy pro všechny typy pokožky.
Zřejmě nejznámější vlastností je jeho jemnost. Díky tomu se může používat i při péči o pleť malých dětí. Ať máte jakýkoliv typ pokožky, nemusíte se také bát toho, že by vám olej z meruňkových jader uškodil. Ze všech druhů má nejlepší účinky u suché, kterou zklidňuje a rychleji pomáhá při obnovení ochranného filmu. Jeho výhodou je, že nezanechává mastný pocit a dobře se vsákne do pokožky.

Arašídový olej

Olej z podzemnice olejné poznáte podle intenzivní burákové chutě a vůně. Je typický v asijské kuchyni, obzvláště pak v korejské, japonské nebo čínské. Vždy přidá jídlům exotický nádech. Hodí se nejen pro přípravu zeleninových směsí, ale i dezertů či sladkých dresinků. Je vhodný také k přípravě salátů z hlediska obsahu nenasycených mastných kyselin.
Arašídový olej patří k olejům s vyšším kouřovým bodem, a tedy i s poměrně dobrou odolností vůči zahřátí. Ve své dezodorizované podobě je jedním z nejodolnějších olejů. Je energeticky velmi bohatý (100g oleje odpovídá cca 885 kalorií), to ovšem neznamená, že bychom se ho měli obávat.
Ve větší míře obsahuje antioxidant a vitamín E, který chrání naše buňky a za zmínku stojí také fytosteroly a správně regulují metabolismus cholesterolu. Složení mastných kyselin arašídového oleje je pro náš organismus také příznivé.

Konopný olej

Jeho jemně oříškovou chuť můžeme využít k přípravě zálivek do salátů, k ochucení a obohacení polévek nebo snídaňových či svačinových kaší. 
Tento olej patří k olejům, které mohou naše zdraví významně podpořit. Obsahuje totiž až 80% zdraví prospěšných omega 3 nenasycených mastných kyselin. Je ideální alternativou rybího tuku. Je zdrojem vitamínu E, a také karotenu, fytosterolů a množství minerálních látek a stopových prvků. Olej svými účinky normalizuje (stabilizuje) hladinu glukózy v krvi, podporuje obranyschopnost a mimo další pozitivní působení chrání mozek, srdce a játra. 

Lněný olej

Lněný olej má obzvláště jemnou chuť. Kvalitní konopný olej je opravdu vynikající! Je bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin, především omega 3 (k. linolová a k. linolenová). Kvalitu poznáme také podle rychlé oxidace oleje, proto se také prodává povětšinou jen v objemově menších lahvích. Lněný olej by se měl uchovávat v lednici. Důvodem je vysoký obsah alfa linolenové mastné kyseliny, která je jednou ze základních omega-3 mastných kyselin.
V organismu má významný pozitivní vliv na metabolismus cholesterolu a celé řady dalších metabolických a rekonstrukčních dějů, např. po náročnější fyzické aktivitě či psychickém vyčerpání.

Řepkový olej

Také řepkový olej může být vynikající! Prvotřídní řepkový olej, připomíná rozpuštěné máslo. Lze jej použít ke krátké tepelné úpravě, hodí se do perníků, ale takovýto prvotřídní olej můžete směle použít i v průběhu příprav salátových zálivek. Pozor však, většina prodejců nabízí rafinovaný řepkový olej, který obsahuje jen málo cenných látek a navíc má nepříznivý poměr omega 3 a omega 6 mastných kyselin.

Dýňový olej

Dýňový olej má typickou tmavě zelenou barvu, výrazné aroma a nezaměnitelnou chuť. Jeho použití je vhodné pro čistě studenou kuchyni. Dokáže pokrm změnit k nepoznání. Salátům, polévkám, dresinkům a hlavním jídlům přidává na chuti!

Dýňový olej má vysokou koncentraci antioxidačních látek, ale také karotenoidů a vitamínů rozpustných v tucích, což je důvodem, proč působí při pravidelné konzumaci preventivně u onemocnění prostaty a kromě jiných nemocí také pomáhá při předcházení stavům úzkosti.

Olej z hroznových jader

Hroznová jádra obsahují vysoký podíl procyanidinu (často uvedený pod zkratkou OPC), který je znám jako silný antioxidant. Antioxidační účinky procyanidinu jsou 50x silnější než u vitaminu E a 18x silnější než u vitaminu C. Procyanidin ve větším množství je obsažen pouze v hroznových jádrech.
Dalším významným antioxidantem obsaženým v hroznových jádrech je resveratrol. Tato látka je obsažena v jádrech a slupkách modrých hroznů. Resveratrol má antioxidační a antibakteriální účinky a vykazuje široké působení na buňky, tkáně, orgány a celý organismus. Brání stárnutí buněk a organismu a zpomaluje proces degenerace mozku.
Olej z hroznových jader má úžasné regenerační a hydratační účinky. Je vhodný jak pro normální, tak i mastnou pleť. Spousta lidí se mylně domnívá, že pokud je jejich pleť mastná, nesmí používat oleje - opak je ale pravdou! Je jedním z mála olejů na mastnou a smíšenou pleť, jehož hlavním rysem je regulace mastnoty v pokožce. Je také velmi vhodný pro zralou pleť se ztrátou elasticity. Tkáň získává elasticitu z obsaženého procyanidinu, který je strukturou příbuzný kolagenu z vazivové tkáně. Dodává kůži hladkost a pružnost, zabraňuje předčasnému stárnutí a zlepšuje stav ochablé kůže.
Olej se vyznačuje dobrou vstřebatelností, zjemňuje pokožku a nezanechává pocit lepkavosti.
Pro odstranění make-upu stačí malé množství hroznového oleje. Ošetření pleti tímto olejem hydratuje pokožku a chrání přírodní kolagen v pokožce.
Olej z hroznových jader je samozřejmě vhodný i pro použití v kuchyni. Jelikož má lehkou jemnou chuť a téměř neutrální vůni je ideální do pečiva a moučníků, do marinád či jako aroma pro omáčky a těstoviny. Je také ideální pro marinování masa a ryb a má schopnost zvýšit jiné chutě salátů.
Tento olej má vysoký bod kouřivosti - 190 stupňů -, takže je vhodný i na smažení, pečení či dušení.

Ricinový olej

Ricinový olej je rostlinný olej získávaný ze semen skočce obecného (ricinovníku, Ricinus communis).
Olej má výborné regenerační účinky nejen na suchou namáhanou pokožku, ale také slabé lámavé vlasy a nehty, hojí je, posiluje a chrání. Také je vhodný pro péči o pleť obličeje i celého těla, eliminuje výskyt ekzémů, dermatitidy i jiných kožních onemocnění.
Kromě pečujících účinků, ricinový olej prokazatelně léčí pokožku postiženou výskytem bradavic a drobných výrůstků. Pár kapek čistého oleje stačí vmasírovat do postižené pokožky kolem bradavice alespoň dvakrát denně. Díky účinným látkám se bradavice postupně zmenšuje a zhruba do týdne, v závislosti na velikosti, úplně zmizí.
Ricinový olej je jedním z mála olejů, které jsou vhodné pouze pro vnější použití.
Při vnitřním užití byste si koledovali o zdravotní potíže, neboť olej má výrazné projímavé účinky ! 

Pravidla při výběru rostlinného oleje

Při výběru vhodného a kvalitního rostlinného oleje se nezapomeňte řídit těmito pravidly:

  • skleněný (ideálně zcela neprůhledný) obal
  • míra zákalu a barva oleje - napovídá o vyšším obsahu nutričně významných látek pro organismus
  • účel použití (protože oleje ve své naturální - nedezodorizované podobě podléhají rychleji přepálení):
  • vyšší poměr nenasycených (angl. unsaturated) mastných kyselin - je ideální do salátů, dresinků, kaší, či do polévek (přidáváme na závěr)
  • vyšší poměr nasycených mastných kyselin při tepelné úpravě (řepkový, olivový, arašídový)

Fotogalerie